lauantai 13. huhtikuuta 2019

Tahtoisin olla ekologisempi

Mä kuulun siihen ikäpolveen, jolle on pienestä pitäen puhuttu kierrättämisestä, sähkön säästämisestä ja ekologisuudesta. Meille on opetettu ne kaikki pienet ja isommat keinot, joilla pitää ympäristöstämme parempaa huolta. Meille on nakutettu tiukasti takaraivoon, miten valot sammutetaan huoneesta lähtiessä ja banaaninkuoret kuuluvat biojätteeseen. Meille ilmastonmuutos on aina ollut arkea, todellisuutta, fakta joka pitää ottaa tosissaan ja jota ei tulisi mieleenkään kieltää.


Postauksen kuvat: Linda / Revontulipalo

Viime kuinen New Yorkin -matkamme kuitenkin osaltaan taas avasi mun silmät, miten hyvin Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa asiat hoidetaan. Tietenkin esimerkiksi Thaimaassa joen rannan täyttävät roskat ja muovipussit tuntuvat väärältä ja ahdistavat, mutta ne eivät yllätä samalla tavalla kuin näennäisesti kehittyneen ja sivistyneen Yhdysvaltojen kulutuskulttuuri. Pieni maitopullo pakattiin kämäiseen muovipussiin, jonka ei voinut olettaa selviävän edes kotimatkasta ehjänä, ja lähes jokaisessa ravintolassa käytettiin kertakäyttöaterimia. 

Meidät majoittanut perhe kuului onneksi valveutuneempaan väestöön, ja he olivat muun muassa hiljattain ryhtyneet kierrättämään biojätteensä. Käytiinkin hyvää keskustelua juuri näistä Suomen ja Jenkkien eroista ja siitä vastuusta, mikä meillä jokaisella on.


Joo, Suomessa menee hyvin. Mutta aina voisi mennä paremmin, tulihan meidän ylikulutuspäivä vastaan jo huhtikuun alussa. Joo, Suomi ei voi pelastaa koko maailmaa, mutta me todellakin voidaan tehdä parhaamme, ettei me oltaisi jatkuvasti pahentamassa tilannetta.

Olenkin viime aikoina ajatellut entistä enemmän omaa ekologisuuttani. Pyrin kierrättämään biojätteet, metallit sekä pahvi- ja paperiroskat. Meillä ei ole taloyhtiössä muovinkeräystä, mutta tarkoitus olisi ottaa yhteyttä ja pyytää sellaista. Mä syön pääsääntöisesti kasvisruokaa, ja etenkin näin paaston alla mahdollisuuksien mukaan myös vegaanipainotteisesti (lisää mun ajatuksista kasvisruokailuun täällä). Monessa suhteessa ekologisuus kulkee käsi kädessä myös taloudellisuuden kanssa: turhan kuluttamisen pois jättäminen ja esimerkiksi se kasvisruokailu säästää myös kukkaroa. Samalla mulla kuitenkin syntyy esimerkiksi hirveästi jätettä yhdelle ihmiselle, erityisesti ruokahävikkiä, ja satunnaisesti huomaan ostavani ihan hirveästi "turhaa" materiaa esimerkiksi Primarkin reissuilla, kun kerta halvalla saa.


Monessa asiassa on vielä petrattavaa, mutta monessa menee jo melko hyvin. Mä oon parikin kertaa tehnyt tämän testin, jossa pystyy helposti arvioimaan oman kulutuksensa ja hiilijalanjälkensä. Melkein kaikilla osa-alueilla mun kulutus on suhteellisen vähäistä ja reilusti alle kansallisen keskiarvon, asunhan superpienessä asunnossa enkä syö isoja annoksia.

Yksi iso pahe, jota tässäkin on jo hieman sivuttu, mulla kuitenkin on, nimittäin matkailu ja lentäminen. Lentomatkustus on yksi suurimmista päästöjen aiheuttajista, ja tuntuu jopa tekopyhältä samassa postauksessa puhua ekologisuudesta ja viimeisen 14 kuukauden aikana tekemistäni Yhdysvaltojen- ja Thaimaan-matkoista, puhumattakaan esimerkiksi niiden väliin mahtuneesta Lontoon-reissusta sekä muista lyhyemmistä, muilla kulkuneuvoilla taitetuista ulkomaanmatkoista. Matkustamisesta tuskin tulen kuitenkaan koskaan luopumaan. Maailman kiertäminen antaa ainutlaatuisia elämyksiä ja elämänkokemusta, joka puolestaan tulee hyödyksi monella muulla elämän alueella. Joku voisi tähän todeta, että onko näissä mun pyrkimyksissä mitään järkeä, kun kaikki kuitenkin kumoutuu yhdellä rantalomalla. Jokainen pienikin teko kuitenkin on tyhjää parempi, ja sehän nyt olisi maailman huonoin syy olla välittämättä ympäristöstä ja heitellä muovipusseja Kauppatorilta mereen porsaankyljys kädessä, koska mä kuitenkin lennän vuosittain.


Nämä mun ajatukset ehdottomasti ovat olleet läsnä myös vaaleja seuratessani. Yksi ihminen voi tehdä osansa, mutta yksi valtio voi tehdä niin paljon enemmän. Mä äänestin puoluetta ja ehdokasta, joka kokee ekologisuuden ja ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeäksi, ja mä toivon, että niin teette tekin. Jos et ole vielä käynyt ääntäsi jättämässä, voit tehdä sen huomenna omalla vaalipaikallasi. Mukaan tarvitset vain henkkarit, mullakin kulkee ajokortti aina lompakossa mukana, niin äänestäminen oli helppo tehdä päivän muun ohjelman ohessa. Ja jos sulle on jokin toinen asia tärkeä ja jota tahdot meidän päättäjien edistävän, mene huomenna antamaan äänesi. Jokaisella äänellä on väliä, ja etenkin meidän nuorten on tärkeä saada äänemme kuuluviin. Me aiotaan huomenna pitää omat vaalinvalvojaisemme äidin kanssa ja herkutella samalla, kun seurataan ääntenlaskua ja tuloksia!


Tämäkin on aihe, josta riittäisi niin paljon sanottavaa ja pohdintaa, mutta ehkä mä jätän tän tällä kertaa tähän. Miten sä pyrit arjessasi ekologisuuteen?

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

5 kommenttia:

  1. Arjessa ekologisuus näkyy niin, että kierrätetään, pyritään hankkimaan ruoka ilman muovipakkauksia, lähiruoka on numero yksi ja parasta on kun hyödyntää Rekoa. Meillä on siirrytty myös kestotuotteisiin ja ne lisääntyy pikku hiljaa osaksi arkea. Kestotuotteita meillä onkin jo paljon. Kestotuotteet on valmistettu vanhoista tekstiileistä, omista sellaisista. Hankimme lähes kaikki vaatteet ja kengät kirppareilta sekä valmistan itse osan, hyödyntäen omia varastoja sekä tekemällä vanhoista vaatteista uusia. Koska eettisyys ja ekologisuus ei kävele käsikädessä joka kohdassa (ei myöskään eettisyys ja eettisyys), niin olen ratkaissut eettisyyden ongelmat näin. Nykyään viherpestään paljon ja valitettavasti se ei ole kovin ekologista monessakaan suhteessa. Esimerkiksi nyt vaikka nahan ja tekonahan eettisyys on samalla viivalla. Kumpikaan ei ole eettistä, eikä kovin ekologistakaan mutta kierrätyksestä kun hankkii nahkatuotteen, se on ekologinen sekä eettinen valinta.
    Tärkeintä on se, että tietää erot ja on itselleen myös armollinen. Mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla, eikä meidän elinaikana saavuteta tasapainoa luonnon kanssa, nykyihminen ei kykene siihen enää.

    VastaaPoista
  2. Moikka! Tää ei varsinaisesti liity niinkään tähän kuin tohon kasvissyönti-postaukseen, mutta suosittelen kokeilemaan parmesaanin tilalla ravintohiivahiutaleita! Tuo ruokiin juustoista makua. Jos tätä ei ole sulle vielä vinkattu niin kannattaa kokeilla! Vegaanisiin juustoihin kestää myös hetki tottua makuun, mutta kun oot ilman eläinperäisiä maitotuotteita, vieroitut niistä. Juuston jättäminen tuntuu monille vaikealta (minulle aikanaan myös), mutta se helpottaa kun on jonkin aikaa ilman! :-)

    VastaaPoista
  3. Mä itse en ole mikään vaatteiden suurkuluttaja, käytän muutenkin päivästä toiseen samoja yksilöitä ja nykyään ne harvat vaateostokset tapahtuvat face kirppiksillä :-D Tää on varmaan ainut osa-alue joka on mun ekologisuudessa hyvin (ja pikasuihkut myös!!) sillä muutenhan mä matkustelen vuosittain useita kertoja ja siitä en suinkaan tavoin ole valmis luopumaan. Ostan ylipaljon kosmetiikkaa (pyrin kuitenkin ostamaan luonnonkosmetiikkaa) ja siitä kertyy roimasti roskaa, jota yritän myös ekologisesti kierrättää, mutta esimerkiksi erilaiset pakkausmateriaalit ovat mulle tuntemattomia :D Onneks me ollaan suunniteltu nyt kotiin omaa kompostia <3 En edes kehtaa luetella muuta mikä on vikana mun epäekologisessa elämässä, mutta omilleni muuttaessa tiedän että kulutustottumukset muuttuvat ja pyrin siellä kierrättämään ja syömään ympäristöystävällisemmin <3 Muutama kuukausi vielä ja sitten mäkin saan alkaa panostamaan oikeasti!

    VastaaPoista
  4. Tuli tästä postauksesta mieleen, että siirtyminen pikamuodin suosimisesta kestävämpiin valintoihin on merkittävä muutos, jolla voi saada paljon aikaa. Esim tässä Hs:n artikkelissa ruoditaan aihetta hyvin: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006004950.html

    Itse olen siirtynyt vähitellen 2nd hand-tuotteiden suosimiseen ja muutenkin yritän ostaa *vähemmän*, rakentaa vaatekaappia jossa on ajattomia vaatteita joita on helppo käyttää vuosia eikä tarvi jättää niitä kaapin pohjalle trendien vaihduttua. Mun omat suosikkipaikat ostaa käytettyä on kirpparit tietty, mutta niiden lisäks oon löytänyt Zadaa-apin ja oon myös tehnyt monia hyviä löytöjä esim Etsystä ja Ebaystä (ebayssä kun voi suodattaa tuloksia niin, että löytyy esim vain käytettyjä tai pre-owned-tuotteita!).

    Ei mulla muuta! :)
    -E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on ehdottomasti kans yks kulma, mitä oon pohtinu! Nykyään yritän panostaa enemmän laatuun hinnan sijasta, ja todella harkita ostoksia. Monesti niissä isommissa ostoksissa ei ikävä kyllä ole vaihtoehtoa ostaa käytettynä (esim. mustat farkut pitää vaihtaa säännöllisesti uusiin just siks, että ne eivät vuosikausia kestä hyvänä), mutta mielelläni ostan käytettynä jos vaan mieluisen löydän, siinäkin tulee myös se taloudellinen etu ekologisen lisäksi!

      Poista