torstai 31. joulukuuta 2020

Onneksi olkoon, sinä selvisit

Mä en turhaan ryhdy ihmettelemään, miten erikoinen vuosi 2020 on ollut kaikin mahdollisin tavoin. Siinä ei ole kenellekään mitään uutta. Me tiedetään jokainen omat vastoinkäymisemme, haasteemme kuten myös onnistumisemme, jotka olemme tänä vuonna kohdanneet.

Sen sijaan haluan onnitella sua. Juuri sua, joka tätä tekstiä juuri nyt luet. Onneksi olkoon, selvisit vuodesta 2020. Ja mä olen susta niin ylpeä. Voi olla, että sulla on takana elämäsi upein vuosi, voi olla, että vaikein kaikista. 

Mun lähipiirissä on uskomattomia saavutuksia tänä vuonna tehneitä ihmisiä. Olen ylpeä sinusta, joka olet tehnyt suuren elämäntapamuutoksen ja onnistunut aloittamaan terveellisemmän arjen. Olen ylpeä sinusta, jotka olet onnistunut pääsemään irti pahasta tavasta. Olen ylpeä sinusta, joka valmistuit, sait unelmiesi työpaikan, löysit rakkauden tai kasvatit perhettäsi. Olen ylpeä sinusta, joka pidit huolta läheisistäsi, joka opetettelit uuden taidon, joka ylitit itsesi ihan millä tahansa tavalla.

Olen ylpeä myös sinusta, joka koet, ettet saanut mitään saavutettua. Sinulla on ollut vaikea vuosi, ja se on ihan ok. Olen ylpeä siitä, että onnistuit nousemaan sängystä ainakin melkein joka päivä. Olen ylpeä siitä, että sait jonkun toisen hymyilemään. Olen ylpeä, että osasit olla armollinen itsellesi, ottaa rennosti, vähentää paineita ja pitää huolta itsestäsi. Olet selvinnyt koko vuoden läpi sen viimeiseen päivään, ja siitä olen ihan älyttömän ylpeä.

Mulla on kaikesta hurjasta huolimatta ollut hyvä vuosi. Mä sain tehtyä kandidaatin tutkielman ja valmistuttua humanististen tieteiden kandidaatiksi. Sain itselleni unelmien työpaikan ja jatkoin syksyllä opintojani etänä yllättävän hyvällä menestyksellä. Tämä kaikki on toki ollut rankkaa ja välillä todella kaipaa pakoa tästä oravanpyörästä. Päällisin puolin jätän tämän vuoden kuitenkin hyvin fiiliksin. 

Uskomatonta, että tämä vuosi oli muka jo tässä. Ihan virkistävää kuitenkin herätä huomenna uuteen vuoteen. Tutut vuosikatsaukset ilmestyvät tammikuun puolella, joten palaillaan viimeistään niiden parissa!

Ihanaa uutta vuotta ihan joka ikiselle. ♥️


Liity lukijaksi tästä!

keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Oliko tämä viimeinen joulukalenterini?

Mä olen nyt ollut ihan kunnon lomalla ensimmäistä kertaa ainakin vuoteen, ja nauttinut täysin rinnoin. Ankaran joulukalenterirutistuksen jälkeen olen laittanut somen suosiolla sivuun, ja ennen seitsemässä tunnissa pyörinyt päivittäinen ruutuaika puhelimella ei ole aaton jälkeen ylittänyt kolmea tuntia. Olen lukemassa loman toista kirjaa ja neulomassa kolmatta sukkaa. Ollaan katsottu paljon leffoja, syöty ihanan reilusti, menty aikaisin nukkumaan ja syöty aamupalaa jo ennen kymmentä. Ollaan rentoiltu rauhassa perheen kesken, käyty luistelemassa ja oltu vain. Loma on ollut juuri sitä mitä olen kaivannutkin.

Tämä pieni somebreikki on ollut mulle todella tarpeellinen joulukalenterin jälkeen. Mulle on tehnyt hyvää olla muutama päivä postailematta, miettimättä uutta sisältöä ja sitä, miten erottua joukosta. Mun mielessä on pyörinyt sama kysymys kuin melkein joka vuosi tähän aikaan: oliko tässä viimeinen joulukalenterini?

Tänä vuonna toteutin joulukalenteria jo kuudetta vuotta putkeen. Ensimmäiset neljä vuotta julkaisin päivittäiset luukut blogissa, viimeiset kaksi kertaa pääpaino on ollut Instagramin puolella. Viime vuonna siirtyessäni instajoulukalenteriin olin niin innoissani: iso osa blogijoulukalenterista tulleesta stressistä karisi pois, kun Instaa pystyi päivittelemään vähän rennommalla otteella. Instassa pystyin tavoittamaan vähän isompaa yleisöä, ja olin aivan uudella tavalla motivoitunut tuottamaan vähän erilaista sisältöä.

Tänäkin vuonna joulukalenteri lähti oikein hyvin käyntiin, vaikken ollut etukäteen juuri ehtinyt sitä konkreettisesti valmistelemaan. Viikon tai parin jälkeen alkoi kuitenkin pikkuhiljaa tulla fiilis, että parhaat ideat oli jo toteutettu ja uutta inspiraatiota ja motivaatiota oli vaikea löytää. Tuntui, että käytin kaikki joulufiiliksen paukut heti alussa, että vauhti hiipui joulukuun puolessavälissä. Sattumalta törmäsin muutama päivä ennen aattoa nettikeskusteluun, jossa puhuttiin ihan samasta asiasta, jota olin itsekin ajatellut: joulufiilis oli tullut ja mennyt.


Joulu on somessa ja kaupallisesti niin järkyttävän paisunut, että hypetys on pakko aloittaa monta viikkoa etukäteen, että pysyy kelkassa mukana. Sen vaatii myös joulukalenteri, jota on jouluisesti tarkoitus päivitellä ihan joka päivä joulukuun ensimmäisestä aattoon saakka. Ja vaikka itsekin olen aina intoillut joulua hyvin fiiliksin reilusti ennakkoon, totesin tänä vuonna, ettei mulla monen viikon jouluilut enää riitä joulun yli. Tuntuu, että kaikki on annettu ja hypetetty jo siinä vaiheessa, kun päästään pyhiin. Jouluhan kun varsinaisesti alkaa vasta joulupäivänä, niin tuntuu nurinkuriselta, että tuolloin on saanut jo tarpeekseen. Ja siis tänä vuonna mun jouluilu alkoi tavallista myöhemmin, kun joululaulutkin laitoin ensimmäistä kertaa soimaan joulukuun ensimmäisenä. 

Ja kun tämä lomailu nytkin on ollut niin ihanaa, mietin millaista olisi, jos tämän rauhoittumisen ja rentoutumisen pystyisi aloittamaan jo ennen pyhiä. Yliopistolla tavallisesti hommat saadaan hoidettua joulukuun puolenvälin maissa, jolloin ennen joulua jäisi viikon verran tilaa keskittyä kaikkeen muuhun. Joulukalenteri jatkuu kuitenkin aattoon asti, ja tunnen itseni sen verran hyvin, etten koskaan onnistu tekemään kaikkia luukkuja hyvissä ajoin ennakkoon valmiiksi.


Nyt olenkin pyöritellyt mielessäni ajatusta joulukalenterittomasta joulukuusta 2021. Tuo joulukalenteri on muodostunut mulle todella vahvaksi perinteeksi, ja jossain vaiheessa kuitenkin alan sitä innoissani odottamaan ja suunnittelemaan. Ennen kaikkea siitä on kuitenkin tullut tapa ja tavoite, josta en anna itseni luopua kokematta itseäni pettymyksesti ja luovuttajaksi. Totuushan on, ettei joulukalenterin luukuilla myöskään saavuteta parhaita näyttökertoja tai tykkäysten määriä, enkä itsekään kykene tuottamaan sitä parasta mahdollista sisältöäni. Joulukalenterin rinnalla on myös todella vaikea julkaista mitään muuta, ja tuntuu välillä sidotulta pysyä kolme ja puoli viikkoa vain yhdessä aiheessa.


Voisiko joulukalenteriton joulukuu olla vaihtoehto? Joulukuu, jolloin ei olisi pakko julkaista joka päivä jotain? Joulukuu täynnä inspiroivaa ja ihanaa jouluista sisältöä, mutta sopivassa tasapainossa kaikkea muutakin ihan tavalliseen tapaan? Tällä hetkellä se kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta saa nähdä, ehdinkö ensi talveen mennessä jälleen muuttaa mieltäni. Yritän muistuttaa itseäni siitä, ettei joulukalenterista luopuminen tarkoita epäonnistumista, kuten myös siitä, että joulukalenterin voi aina ihan hyvin tuoda seuraavana vuonna takaisin.

Oletteko te seurailleet somejoulukalentereita, mun kanavissa tai muualla? Mitä mieltä te olette joulukalentereista?

Liity lukijaksi tästä!

maanantai 21. joulukuuta 2020

Miksi mulla ei ole joulufiilistä

Mulla tuntuu olevan jälleen sama tunne kuin melkein joka vuosi tähän aikaan. Jouluaattoon on kolme yötä, eikä mulla ole ollenkaan joulufiilis. Viime päivät ollaan leivottu pipareita, katsottu joululeffoja ja kuunneltu joululauluja. Silti jotenkin tuntuu, että mun joulufiilis vaan laskee.

Musta tuntuu osittain siltä, että koska joulutuksen aloittaa aina niin aikaisin, on siihen tässä vaiheessa ehtinyt jo vähän kyllästyä ja jouluun mennessä kaikki jouluintoilu on alkanut jo alamäkensä. Tämä siitäkin huolimatta, että aloitin jouluilun tänä vuonna tavallista myöhemmin: siinä missä yleensä laitan esimerkiksi joululaulut ensimmäistä kertaa soimaan joskus lokakuulla, jäi se tänä vuonna joulukuun ensimmäiseen.

Osittain vaikutus saattaa olla myös joulukalenterilla. En ole sitäkään saanut viimeisen viikon aikana tehtyä samalla innolla kuin alussa, ja siksikin tuntuu, että joulun huippu meni jo. Toki en mä oikein osaa sanoa, että mulla varsinaista joulufiilistä olisi missään vaiheessa ollutkaan. Joulukalenterista aion kirjoittaa jälkikäteen oman postauksen, jossa kertaan vähän tämän joulukuun fiiliksiä ja pohdin ensi vuotta.

Silti nyt joulu tuntuu vielä entistä kaukaisemmalta ajatukselta. En ole uhrannut juurikaan ajatuksia esimerkiksi joulupöydän sisällölle, ja pyhien aikataulu ja ohjelma on edelleen kysymysmerkkinä. Viimeiset lahjaostokset sain onneksi eilen hyvillä mielin tehtyä ja ensimmäiset ovat annettu jo eteenpäin. Itsetehdyissä lahjoissa on edelleen kuitenkin tekemistä, ja se stressaa. Ai niin, enkä ole vielä päästänyt itseäni kokonaan joululomalle, sillä mulla on edelleen yksi koulutehtävä palauttamatta, jonka tahdon saada vielä ennen joulua pois alta.

Huomenna mä lähden muutamaksi yöksi äidin luo ja aloitetaan todelliset jouluvalmistelut. Hankitaan ja koristellaan kuusi, viedään lahjoja ympäri pääkaupunkiseutua, ostetaan ruoat ja kokkaillaan ankarasti, siivotaan ja varmasti stressataan ihan liikaa (mikä ainakin). 

Sitten toivottavasti aattona kaikki rauhoittuu. Syödään hyvin, katsotaan televisiota, availlaan lahjoja, poltetaan kynttilöitä ja pötkötellään ihan rauhassa jouluvalojen hämärässä. Ehkä se joulufiilis viimeistään siinä sitten tulee.


Liity lukijaksi tästä!

sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Viime hetken joululahjavinkit

Tänään sain viimeisetkin lahjaostokset tehtyä (kai), ja inspiroiduin sen kunniaksi tulla jakamaan teille mun parhaat viime hetken lahjavinkit! Jaan nämä vinkit kolmeen osaan: kaupasta ostettaviin, verkosta ostettaviin sekä myöhemmin maksettaviin tai täysin ilmaisiin. Instagramin puolella jaan myös muutaman vinkin mun suosikkiliikkeistä Helsingissä joululahjojen ja -koristeiden ostoon, kannattaa se siis käydä kurkkaamassa tämän postauksen lukemisen jälkeen!

FYYSISIÄ KAUPPOJA SUOSIVALLE

Jos haluaa jouluksi ostaa läheiselle ihan fyysisen lahjan, taitaa tässä vaiheessa ainoa varma vaihtoehto olla lähteä kaupoille. Muista kuitenkin hygienia, turvavälit ja maskit asioidessasi kaupoilla! Suosittelen myös suunnittelemaan kotona ostokset mahdollisimman hyvin, jotta paikan päällä voi tehdä ostokset täsmätaktiikalla nopeasti. Mä olen lisäksi yrittänyt lahjaostoksissani suosia mahdollisimman hyvin pieniä toimijoita suurten ketjumyymälöiden sijaan, joten pyrin niitä tuomaan esiin myös tässä postauksessa ja Insta-vinkeissäkin!

Kirjalahja paras lahja. Kirja on myös ehkä paras mahdollinen lahja ostaa käytettynä, antikvariaattien valikoimat saattavat olla moninkertaiset kirjakauppoihin verrattuna ja hinnat murto-osassa. Jos et kuitenkaan löydä sopivaa kirjaa käytettynä, oma suosikkikirjakauppani on Rosebud: monipuolinen valikoima kirjoja ja esimerkiksi supersöpöjä kalentereita tavallista edullisemmin. Rosebudeja löytyy useampi Helsingin keskustan alueelta ja yksi Kuopiosta.

Kasvomaskeja. Me tarvitaan maskeja vielä monta kuukautta eteenpäin, joten tämä lahja tulee varmasti tarpeeseen. Maskeja myydään tässä vaiheessa jo ihan joka paikassa. Jos kertakäyttömaskien ystävä kaipaa jotain erikoisempaa, Rustassa myydään tavallisen sinisen lisäksi myös ainakin mustia ja vaaleanpunaisia maskeja. Kankaisia puolestaan saa ainakin useista vaate- ja tekstiilikaupoista. Esimerkiksi Filnaysonin maskien ystävälle voi hommata Finlaysonin liikkeestä nyt kolme kappaletta kympillä.

Herkkuja, koska herkuilla on vaikea mennä pieleen. Osta teen ystävälle teetä jostain söpöstä pienestä teeliikkeestä, kahvin ystävälle erikoiskahvia tai suklaanautiskelijalle suklaata.

Pehmoista vaatetta. Pyjamat tai muut arkivaatteet saattavat olla vähän riskejä ostoksia, jos ei esimerkiksi koot ole varmassa tiedossa. Pipo, lapaset tai villasukat kuitenkin lämmittävät varmasti. Piipahdin tänään Muumi-kaupassa, ja siellä oli ainakin myynnissä maailman pehmoisimpia ja lämpöisimpiä lapasia vaikka kuinka monessa värissä! Saatan ehkä joulun jälkeen käydä ostamassa itselleni omat.

Heijastin!

NETISTÄ 

Tässä vaiheessa toimitukset tuskin ehtivät jouluksi perille, joten tässä kohdassa suosittelenkin ensisijaisesti erilaisia lahjakortteja ja pääsylippuja sekä muita aineettomia lahjoja, jotka voi helposti napata mukaan kotisohvalla istuen.

Liput virtuaalikonserttiin. Esimerkiksi perjantaina striimattu Raskasta joulua -konsertti on katsottavissa tapaninpäivään asti ja ainakin Nightwish julkaisi juuri maaliskuulle sijoittuvan hulppean virtuaalikonsertin. Koska tavalliset keikat ja esitykset ovat tällä hetkellä pannassa, on varsinkin näin loppuvuodesta tullut ihan hirveän iso kasa upeita livestreameja. Ostamalla liput virtuaalikonserttiin tuet tiukassa asemassa olevia muusikoita ja taiteilijoita, tyydytät edes hieman tavallisen tallaajan keikkanälkää ja säästät pitkän pennin tavalliseen konserttiin verrattuna! Nightwish-keikkaliput kun yleensä maksavat noin 70 euroa, mutta virtuaaliesityksiä pääsee näkemään kaksin kappalein 25 euron lipulla.

Lahjakortti hierontaan, elämyslahjaan, kauneushoitoon, vaate- tai ruokakauppaan, you name it! Tähän kohtaan sopii myös esimerkiksi museokortti tai leffaliput. Monet palveluntarjoajat ovat tällä hetkellä tavallista joustavampia lahjakorttien erääntymisten suhteen, joten käyttöaikaa on yleensä melko reilusti.

ITSE TAITEILTAVAKSI

Lahjakortti, jota ei myydä kaupassa. Anna itsetehty lahjakortti tai kuponki lastenhoitoon, siivoukseen, ravintolaillalliseen tai hierontaan, kokonaiseen hemmottelupäivään tai mökkiviikonloppuun. 

Leivo piirakka, kakku, leivoksia tai ihan vaan hauskasti koristeltuja pipareita.

Kirjoita kortti tai kirje täyteen asioita, joita rakastat ja arvostat lähimmäisessäsi. Muistele yhteisiä hetkiänne ja laita mukaan sisäpiirin juttujanne. Vitsi tällainen olisi ihanin lahja ikinä!

Mitä sä lisäisit tähän listaan? Ja kurkkaa tosiaan joulukauppavinkit Instagram-postauksesta!


Lue myös:

Aineettomat joululahjavinkit 2019


Liity lukijaksi tästä!

perjantai 18. joulukuuta 2020

Joulun pahimmat valinnat

Tämän päivän joulukalenteriluukussa on Iinalta röyhkeästi napattu tämä vai tuo -haaste, jouluteemassa tietenkin! Saa nähdä, kuinka ikävästi nolaan itseni näillä mun paljastuksillani, haha!


1. Riisipuuro kanelilla vai sekahedelmäsopalla?

 Kanelisokerilla aina ja joka kerta, sekahedelmäsoppaa en ole varmaan koskaan edes kokeillut ja rehellisesti se kuulostaa vähän turhan epäilyttävältä.


2. Joulupukin kuumalinja vai Samu Sirkan joulu?

Samu Sirkkaa en ole koskaan tainnut katsoa enkä pahemmin kuumaalinjaakaan. Vastaan c, Joulupukki ja noitarumpu! Se jos mikä on jokajouluinen perinne.


3. Joulusauna päivällä vai illalla?

Meillä ei ole saunaa eikä kotona koskaan ole juuri saunottu, joten joulusaunakin on jäänyt kokematta. Näistä kahdesta päiväsauna kuulostaisi kyllä ihanalta vaihtoehdolta! Toisaalta voisin olla liian stressaantunut kaikista joulujärjestelyistä, etten malttaisi lähteä välissä saunaan.


4. Love Actually vai Holiday?

Jälleen tunnustus: Holidayta en muistaakseni ole nähnyt, Love Actuallyn katsoin viime tai toissa jouluna, kun kaikki sitä ovat hehkuttaneet, ja mun mielestä se oli huono. Valitsisin siis Holidayn katsottavaksi uuden kokemuksen perässä.

5. Pehmeät paketit vai kovat paketit?

Pehmeät, jos lahjan antaja on onnistunut löytämään jotain oikeasti mieluista!


6. Joulukinkku vai graavilohi?

Graavilohi all the way, ehdottomasti joulupöydän paras sisältö.


7. Joululahjojen saaminen vai joululahjojen antaminen?

Mun on pakko myöntää, että tosi harvoin saadut lahjat osuvat oikeasti kohdalleen. Toki samalla niitä todella osuvia lahjoja on joskus todella vaikea antaa. Ehkä jos lahja todella onnistuu ja tuottaa iloa saajalleen, niin on se aika lailla yhtä ihanaa olla ihan kummassa roolissa tahansa.


8. Suomenkieliset joululaulut vai kansainväliset joululaulut?

Suomenkieliset, Raskasta joulua -versiot.


9. Suklaakonvehdit vai vihreät kuulat?

Suklaakonvehdit ehdottomasti, kuuliin en koske. Eikä mitään sekalaisia juhlapöydän konvehteja, vaan rehellistä Geishaa sun muita.

10. Itsetehdyt joululahjat vai aineettomat joululahjat?

Annan itse tehtyjä, otan vastaan aineettomia!


11. Perinteiset jouluruuat vai erilainen joulumenu joka vuosi?

Meillä on aina hyvin perinteiset jouluruoat ja musta on hyvä niin. Ehkä sitten tulevaisuudessa, kun olen itse kokonaan vastuussa oman perheen jouluruoista, voin sooloilla ja kokeilla vähän enemmän!


12. Vaalea glögi vai tumma glögi?

Ja siis taas, en tiedä oonko edes maistanut vaaleaa glögiä. Pitäisi kyllä.


13. Juhlavaatteet vai värikkäät ja kilisevät jouluneuleet?

Sopiva sekoitus! Viime jouluna oli Last Christmas -jouluneule yhdistettynä tyllihameeseen, saatan mennä tänä vuonna samalla kaavalla.


14. Aito joulukuusi vai tekokuusi?

Meillä on aina aito, mutta varsinaisesti mulla ei ole erityistä preferenssiä kummankaan suhteen.


15. Amaryllis vai hyasintti?

Piti erikseen oikein googlata, mutta amaryllis on kyllä ihan nätti.

16. The ELF vai The Grinch?

Pitäisi nämäkin varmaan katsoa tänä jouluna...


17. Jouluaattona leffoja vai lautapelejä illalla?

Leffoja ja sarjoja. Tai siis, jos mulla olisi porukka, jonka kanssa pelailla lautapelejä, niin todellakin olisi mahtava vaihtoehto tämä. Mutta jouluilta meillä vietetään telkkarin ääressä, ihana perinne <3


18. Joulupäivänä jotain ohjelmaa vai yökkärissä kotona?

Tavallisesti ehkä piipahdetaan kylässä tai haudalla, mutta muuten chillaillaan kyllä kotona.


19. Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?

Kaikki joulunpyhät! Ehkä parasta joulussa, ettei tarvitse miettiä, mitä tekee ruoaksi, vaan voi vaan napata valmiita herkkuja jääkaapista. Ja iltapalaksi ahmia graavilohisaaristolaisleipiä.


20. Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?

Eipä niillä mitään kiirettä ole pois ottaa.


Miten sä vastaat näihin? Ja hei, ehkä mun pitää vähän joulusivistää itseäni, kun kaikkiin tuli ehkä tylsimmät mahdolliset vastaukset!


Liity lukijaksi tästä!

torstai 17. joulukuuta 2020

Joululaulucover: Jouluyö, juhlayö

Tänään joulukalenterissa on vuoden toisen joululauluvideon vuoro! Jouluyö, juhlayö ei ole koskaan kuulunut mun lempijoululaulujen joukkoon, vaan se on ollut lähinnä yksi niistä kaikista tavallisimmista ja sen takia kenties tylsimmistäkin. 

Viime vuosina olen kuitenkin todennut, että kaikessa yksinkertaisuudessaan kyseessä on oikeasti aika kaunis kappale, jota on ennen kaikkea ihan älyttömän ihana laulaa. Tämä on täydellinen kappale pimeän jouluillan rauhalliseen tunnelmointiin. Ainoa huono puoli on, että sekoan aina sanoissa, ellen mieti tarinan kulkua erityisen tarkkaan, haha!

Pääset kuuntelemaan ja katsomaan videon alta tai tämän linkin kautta:

Minkä joululaulun haluaisit vielä kuulla joulukalenterin aikana?

Edellisen lauluvideoni Sylvian joululaulusta löydät täältä!


Liity lukijaksi tästä!

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Piparkakkutalo 2020

Talonrakennus ei ole mulle vielä muodostunut ihan jokajouluiseksi perinteeksi. Monet piparkakku- ja suklaatalot olen kuitenkin ehtinyt väsäämään ja esittelemään täällä blogissakin vuosien varrella (laitan näihin linkit postauksen loppuun).

Tänä vuonna olikin sitten taas piparkakkutalojoulu! Ekaa kertaa talo tehtiin itsetehdystä taikinasta,  tai tehtiin itse taikinaa ylipäätään. En mä kyllä sitä taikinaa ollut itse tekemässä, mutta ahkerasti seurasin vieressä ja otin vastaan maistiaisia! Itsetehdystä taikinasta tuli tavallista muhkeampia pipareita, joka vähän tuotti lisähaastetta kokoamiseen, kun reunoista tuli kaarevia. Paksut palat olivat kuitenkin sopivan jykeviä ja pysyivät ihan superhyvin pystyssä.

Kovasti suunnittelin, että tällä kertaa tehdään ihan pikkiriikkiset piparkakkutalot. Jotenkin kaavoja piirtäessä kävi kuitenkin niin, että päädyin suunnittelemaan ihan sellaisen keskikokoisen piparkakkutalon, hups! Ihan kivan kokoinen tämä kuitenkin on, ei vie liikaa tilaa ja tästä saa syöpötellä hyvin vielä jouluna.

Meidän piparkakkutalo on hyvin perus ja yksinkertainen. Päätyovi on kuulemma hyvin kirkkomainen, mutta jostain syystä mä teen piparkakkutaloissa ovet aina päätyyn. Ja tuo pieni sydän ovessa on mun mun mielestä niin suloinen! Sen verran (muun muassa) mokasin, että koristelin katon ennen kuin ehdin kiinnittää savupiippua. Siinä sitten rapsuttelin jo kovettuneet kuorrutteet pois, että sain piipun kiinnitettyä tasaiselle pinnalle. 

Pikkutähtipiparimuotilla leikatut ikkunat ovat musta ihana yksityiskohta, ja muuten koristeluissa mentiin yksinkertaisella linjalla. Kaikki osat kiinnitettiin toisiinsa valkoisella sokerikuorrutteella, ja niin ne ovat pysyneet todella hyvin. Kaiken kaikkiaan palojen liimaamiseen ja koristeluun meillä kului noin kaksi tuubillista sokerikuorrutetta. Jos sitä olisi jäänyt vielä enemmän, olisi talo ehkä saanut lisääkin krumeluureja.

Mä kyllä tykkään tästä meidän piparkakkutalosta kovasti, ja ennen kaikkea se oli tosi ihana yhteinen projekti. Ehkä ensi vuonna on sitten minitalon vuoro, tai kahden! Toisaalta ehdittiin myös jo suunnitella kirkon kaltaisia kunnianhimoisempia tavotteita, että kai pitää vaan odottaa ensi joulukuuhun, että nähdään, miten käy.

Oletteko te rakennelleet pipari- tai suklaataloja tänä vuonna, tai leiponeet itse piparkakkutaikinaa?

Psst..! Huominen luukku ilmestyy täällä blogissa ja Youtubessa heti aamusta!

Piparkakkutalohaaste Revontulipalo-Lindan kanssa 2017

Suklaatalo 2016

Suklaatalo 2015

Piparkakkutalo 2012

sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Ruutuaika koko ajan

Yksi asia, mikä mua on etäsyksyn aikana alkanut hieman huolettaa, on ruutuaika. Luennot seurataan koneelta, kaikki koulutehtävät tehdään koneella, kaikki mahdollinen opiskelu on koneella. Vapaa-aikana katsotaan televisiota tai Youtube-videoita, tiskatessa taustalla pyörii Salkkarit. Aamu alkaa kännykän selaamisella ja päättyy kännykän selaamiseen, eikä puhelinta muutenkaan tule jätettyä päivän aikana syrjään. Päälle vielä somehommat ja joulukalenteri, joka vaatii helposti useamman tunnin päivästä kännykällä ja koneella.

Musta tuntuu, että mun todellinen ruutuaika pyörii tällä hetkellä varmaan jossakin 10-12 tunnissa päivässä. En edes keksi, milloin en tuijottelisi ruutua, muuta kuin ulkona ollessa kauppareissuilla tai satunnaisilla kävelyillä. Tuolloinkin mulla on kuulokkeet päässä ja viihdytän itseäni podcasteilla ja musiikilla. Teknologiasta ei pääse koskaan eroon. Ja illalla on luonnollisesti tosi vaikea mennä nukkumaan, varsinkin mun kaltaisen ihmisen, joka on aina ollut muutenkin huono nukahtamaan. Saatan pyöriä sängyssä kymmenen minuuttia, turhautua ja napata jälleen kännykän käteen.

Huvikseni olen tällä viikolla myös seuraillut mun puhelimen ruutuaikaa. Mun päivittäinen keskiarvo on päälle kuusi tuntia. Siis yli kuusi tuntia joka päivä pelkkää puhelimen näytön tuijottelua. Ja tähän siis päälle vielä tietokoneella näpyttely ja Netflix-maratoonit.

Ja kun tästä kaikesta on oikeasti mahdoton päästä eroon. Toki vapaa-ajalla itseään voisi viihdyttää muutenkin. Mutta opinnot eivät jousta ja joulukalenteria olen sitoutunut (ja ehdottomasti haluan!) päivittää joka päivä.

Välillä mua todella kyllästyttää ja ärsyttää puhelimen tuijottaminen. Aamulla herään enkä halua vilkaistakaan koko laitetta. Aamun mittaan riippuvuus kuitenkin tekee paluutaan, ja päivään mennessä selaillaan taas vanhaan tapaan.

Eilinen meni kuitenkin toisella tapaa. Heräsin, enkä halunnut edes vilkaista puhelinta. Tuo sama tunne säilyi koko päivän. Ainä välillä tarkistin lukitusnäytön, oliko tullut uusia viestejä tai muita ilmoituksia, joihin mun pitäisi reagoida. Niitä ei tullut, joten en edes vaivautunut avaamaan puhelintani. Heräsin kymmenen aikaan aamulla, ja kahden maissa mun ruutuaikaa oli ehtinyt kertyä huimat kuusi minuuttia.

Lopulta koko päivän aikana ruutuaikaa kertyi vähän päälle kaksi tuntia. Tuohon kahteen tuntiin sisältyi koko eilisen kalenteriluukun (Instagram-kela joulukuusenkoristelusta) editointi, kansikuvan editointi, kuvatekstien kirjoitus ja julkaiseminen ja jako. Lisäksi katsoin tiskatessani kaksi jaksoa Salkkareita (tiskaaminen on mun virallista Salkkari-aikaa ja saa mut jopa innostumana tiskaamisesta!). Näiden lisäksi selailin puhelinta muuten vaan ehkä puolen tunnin verran koko aikana. Ihan älytön parannus tavanomaiseen kuuteen tuntiin.

Tänään olen jo vähän enemmän selaillut muun muassa uutisia puhelimelta. Nyt olen kirjoittamassa tätä tekstiä, ja ohjelmassa tälle päivälle on vielä tämän postauksen julkaisu, joulukalenteriluukun julkaisu Instagramiin sekä muutamien kouluhommien viimeistely. Olen tänään kuitenkin ehtinyt jo lukea yhden kirjan loppuun enkä malta odottaa, että pääsen seuraavan kimppuun! 

Joululomalla yksi mun tavoitteeni on ehdottomasti yrittää karsia ruutuaika, ainakin puhelimen selailu, minimiin, kun opiskeluista ei tarvitse huolehtia eikä joulukalenteriakaan joka päivä päivittää. Tavoite olisi joku päivä jäädä puhelimen ruutuajan kanssa alle tuntiin! Uskon, että jos on hyvää seuraa ja hyvä kirja, tuo voi hyvinkin onnistua. Television katsomisen suhteen en taas ole niin tarkka, yksi parhaista asioista joulussa kun on se, että voi ihan rauhassa pötköttää ja katsoa leffoja ja sarjoja!

Millaisissa lukemissa teidän ruutuajat pyörivät? Mitä kaikkea te teette silloin, kun ette katso ruutua tai kuluta muuta viihdettä laitteista?


Liity lukijaksi tästä!

tiistai 8. joulukuuta 2020

Joululaulucover: Sylvian joululaulu

Ihanaa suomalaisen musiikin päivää! Päivän kunniaksi joulukalenterin kahdeksannessa luukussa jaan vuoden ensimmäisen joululauluvideon. Kyseessä itse asiassa eka lauluvideo jonka lataan sitten joulukalenterin 2018, hurjaa! Ensi vuonna ehdottomasti pitää laulella täällä enemmänkin.

Mutta, Sylvian joululaulusta on viime vuonna tullut yksi mun lempijoululauluistani. Tämä upean kaunis kappale kertoo mistäpä muusta kuin meidän ihanasta koti-Suomestamme, joten se on ihan täydellinen valinta tälle päivälle ja itsenäisyyspäivän jälkimaininkeihin!

Kuuntele kappale alta tai tästä linkistä:


Minkä joululaulun haluaisit vielä kuulla joulukalenterissa? Ja muista, että uusi joulukalenteriluukku ilmestyy joka päivä Instagramin puolella!


Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

maanantai 7. joulukuuta 2020

Uudistuksia

Nämä ovat taas niitä pieniä asioita, jotka tekevät pienen ihmisen niin onnelliseksi. Käytiin alkusyksystä ystävän kanssa antoisasti kuvailemassa ihan älyttömän upeita kuvia, joita on vielä julkaisematta iso joukko. Jo heti tuolloin rakastuin erityisesti yhteen kuvaan. Kuvittelin tuon kuvan saman tien blogin pääpaikalla bannerikuvana, värimaailma ja sommittelu olivat vain ihan täydelliset siihen. 

Ajatus tuosta kuvasta jäi, mutten koskaan onnistunut lähteä toteuttamaan. Mulla on aina niin kovat paineet blogin ulkoasun muokkaamisesta, kun koskaan en saa aikaan todella sellaista, mitä tahdon, ja pelkään tekeväni muutosta vain huonompaan suuntaan. Ehdin tämän kuvan jo editoidakin, mutta se jäi lojumaan arkistoihin.

Viikonloppuna asia palasi jälleen mieleeni ja kaivoin valmiiksi editoimani kuvan tiedostojen uumenista, olettaen, että mun pitäisi yrittää koko prosessia uudestaan. Mutta vielä mitä, kuvahan oli täysin valmis!

Siinä mä sitten loppuillan tein loput muokkaukset banneriin, kehittelin sivukuvan toisesta kesän suosikkikuvastani ja tuunailin ulkoasussa jälleen vähän sitä ja vähän tätä. Ja olen jälleen hieman rakastunut.

Mun mielestä tuo bannerikuva on vaan niin hieno, vaikka itse sanonkin. Blogin on nyt muutenkin vallannut sama neutraalin vihreä sävymaailma kuin mun Instagram-tilinkin. Mähän olen tämän vuoden aikana rakastunut tummanvihreään ihan totaalisesti, se on niin upean kaunis väri, kesäinen mutta jouluun sopiva, eloisa mutta rauhoittava.

Ei mulla muuta asiaa tähän hätään ollut, halusin vain tulla hehkuttamaan itseäni ja omia aikaansaannoksiani. Tänään olen yrittänyt ahkeroida kovasti koulutehtävien parissa, sillä deadline ja toinenkin lähestyy kovaa vauhtia, kun joululoma koittaa jo ensi viikolla! Yritänkin parhaan mukaan saada enemmän tai vähemmän kaiken tehtyä tämän viikon aikana, niin ensi viikolla voi nostaa jalat ilmaan, suunnitella joulua, lukea kirjoja ja olla. 

Ja hei, muistakaa tulla Instagramiin seurailemaan joulukalenteria, joka päivä ilmestyy uusi jouluinen luukku!


Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

lauantai 5. joulukuuta 2020

Kirjavinkit jouluun

Mun mielestä ihan ykkösjuttu niin jouluisaksi tekemiseksi kuin lahjavinkiksikin on kirjat. Joulu on täydellisen rauhoittumisen aikaa, ja kirjat ovat siihen ihan paras juttu. Mä yleensä innostunkin joululomalla lukemaan vähän enemmän kirjoja, kun loman aikana pääsee vähän irtaantumaan muista kiireistä. 

Siispä tahdoinkin sisällyttää joulukalenteriin listan mun parhaista kirjavinkeistä. Mun lukuharrastus on ehdottomasti hiipunut viime vuosina, joten tämä lista on lyhyempi kuin monella muulla aktiivisemmalla lukijalla voisi olla! Tämän luettuasi kannattaa suunnata mun Instatilin puolelle (@sannalovesfood), siellä vinkkaan monesta muusta tilistä, joiden kautta löydät helposti kasoittain uusia lukuvinkkejä!

Aloitan listani muutamalla lastenkirjavinkillä, josta siirryn eteenpäin muun muassa fantasia- ja tietokirjallisuuteen. Sen enempää en halua iän mukaan jaotella näitä lukuvinkkejä. Mä itse näin 23-vuotiaana rakastan lukea lasten- ja nuortenkirjoja, eikä millään kirjalla ole yläikärajaa. Toivon, ettei ketään nolostuttaisi tai ujostuttaisi tarttua kirjaan vain sen takia, ettei kuulu sen ensisijaiseen kohderyhmään. Sama genren suhteen, venäläinen kaunokirjallisuus ei ole todellisuudessa teinihömppää arvokkaampaa. Lukemisesta tulee nauttia, eikä kenenkään tarvitse häpeillä sitä, millaisia kirjoja todella tykkää lukea (tai kuinka paljon). Mutta nyt kuitenkin sen listan pariin!

Vanhat klassikot: Muumi-kirjat, Peppi Pitkätossut, Ronja Ryövärintytär, Veljeni Leijonamieli ja monet muut.

Klassikot ovat klassikoita syystä. Viime vuonna luin yhtä kurssia varten paljon juuri lasten- ja nuortenkirjallisuutta, ja rakastuin erityisesti Peppi Pitkätossun viihdyttävyyteen ja kiinnostavuuteen. Lastenkirjat ovat muutenkin helppolukuisuutensa vuoksi ihan parasta viihdettä ja irtiottoa myös aikuisille. Ronja Ryövärintytär ja Veljeni Leijonamieli olivat mun suurimpia suosikkeja ala-asteella ja mulla on vuosikausia ollut tarkoitus lukea ne uudestaan. Monessa kodissa myös lastenkirjallisuuden klassikot löytyvät valmiiksi omasta kirjahyllystä, ja jos ei, kirjastoista näitä saa yleensä todella helposti käsiinsä.

Alismaan tarinat -sarja.

Alismaan tarinat on kouluikäisille suunnattu fantasiakirjasarja Nälkäpelien kirjoittaja Suzanne Collinsilta. Teksti on helppoudeltaan sopivaa juuri innokkaille koululaislukijoille, mutta minäkin olen näitä muutaman lukenut ihan lukiossa asti ja tykännyt jännistä, mukaansatempaavista juonikuvioista. Näitä on myös todella monta osaa, nopean googlettelun mukaan viisi, joten jos innostuu, ei lukeminen ihan heti lopu!

Ne toiset klassikot: Harry Potterit, Twilightit, Nälkäpelit.

Minkä sille mahtaa, Potterit ja Twilightit ovat edelleen mun lempikirjoja. Jos et (tai läheisesi ei) ole vielä näitä lukenut, nyt on mainio hetki kokeilla. Jos nämä ovat jo tuttuja, hyvä uutinen on se, että kaikista löytyy lisälukemista alkuperäisen kirjasarjan lisäksi. 

Pottereista on ilmestynyt (kovasti kiistelty mutta ihan mukava luettava) Kirottu lapsi, Tylypahkan oppikirjojen mukaelmat Huispaus kautta aikojen ja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, sekä Kuoleman varjeluksissa keskeisessä osassa oleva satukirja Siuntio Silosäkeen tarinat.

Twilight-sarjaan ilmestyi viime kesänä vuosikausien odotuksen jälkeen Edwardin näkökulmasta kerrottu Keskiyön aurinko. Epäilyksen tarinaa täydentää novelli Bree Tannerin lyhyt elämä. Tiedonjanoiselle fanille todellinen kultakaivos on puolestaan Houkutus – Kuvitettu opas vampyyrisaagaan - sieltä löytyy kaikki tieto perhehistoriasta hahmojen ajamiin autoihin.

Nälkäpeli-sarja puolestaan täydentyi tänä vuonna Balladi laululinnuista ja käärmeistä -romaanilla, joka kertoo alkuperäistä kirjasarjaa edeltävistä tapahtumista.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille -sarja.

Tämä on mun suurin suosikkikirjasarja tällä hetkellä, ja mulla odottaakin kirjasarjan viides ja uusin osa kirjastossa noutoaan. Kyseessä on upea fantasiakirjasarja, joka kertoo nimensä mukaisesti juuri eriskummallisista lapsista. Yliluonnollista tarinaa täydentää upeasti aidot, vanhat valokuvat. Suomeksi on käännetty vasta sarjan kaksi ensimmäistä osaa, joten loput olen itse lukenut englanniksi. Kaikki viisi osaa ovat kuitenkin käännetty ruotsiksi ja ovat ainakin Helmetissä saatavilla. Myös tähän kirjasarjaan löytyy lisäksi satukirja Tales of the Peculiar, joka itselläni odottaa kirjahyllyssä lukuvuoroaan.

John Greenin tuotanto.

John Greenin kirjat ja niihin pohjautuvat elokuvat olivat muutama vuosi sitten suursuosiossa ja aivan syystä. Näitä on vaan niin vaivaton lukea, kun mielenkiintoinen juoni ja kerronta pitävät niin hyvin otteessaan. Greenin viisi romaania (Tähtiin kirjoitettu virheKaikki viimeiset sanatArvoitus nimeltä MargoWill Grayson, Will Grayson sekä Teoria Katherinesta) ovat itsenäisten kappaleiden lisäksi saatavilla englanninkielisinä yhdessä paketissa, jota ainakin Akateeminen kirjakauppa näyttää myyvän melko hyvään hintaan.

Suurin suosikkini John Greenin tuotannosta on kuitenkin Maureen Johnsonin ja Lauren Myraclen kanssa kirjoitettu Let It Snow: Kolme talvista rakkaustarinaa. Teos sijoittuu juuri joulunpyhiin, joten nyt on ehkä paras mahdollinen vuodenaika juuri tähän kirjaan tutustumiseen. Toki itsehän alun perin luin tämän heinäkuussa 2015 kesän kovimpien helteiden aikaan, samalla kun makoilin mökkinurtsilla ottamassa aurinkoa. Silloinkin pääsin täysin sydämin mukaan kirjan tunnelmaan ja ahmin sen parissa päivässä. Kirjasta ilmestyi muistaakseni viime jouluna myös kauan odottamani elokuvaversio, joka ikävä kyllä oli mulle suuri pettymys.

Ja nyt kun tuli puheeksi joulukirjat, täytyy mun vinkata myös My True Love Gave To Me: Twelve Holiday Stories -kokoomateoksesta. Nimensä mukaan kirja sisältää 12 talveen ja joulunpyhiin sijoittuvaa tarinaa. Siinä missä Let It Snow'n kaikki kolme kertomusta liittyvät jotenkin toisiinsa, ovat tämän toisen teoksen 12 tarinaa toisistaan irrallisia. Mä ostin tämän kirjan suosituksesta muutama vuosi sitten, mutta ehdin ennen joulua lukemaan vain neljä ensimmäistä tarinaa, ja koko kirja on sen jälkeen vähän jäänyt. Ehkä tänä vuonna voisin tämänkin yrittää ahmaista? Ottaen huomioon, miten huono olen viime aikoina ollut lukemaan, on mulla tässä postauksessa aika kunnianhimoiset lukutavoitteet, haha!

Langennut enkeli -sarja.

Becca Fitzpatrickin luomaan fantasiakirjasarjaan kuuluu neljä osaa: Langennut enkeli, Riitasointu, Hiljaisuus ja Loppusoitto. Ensimmäisen osan ostin aikanaan yläasteella ystävälleni joululahjaksi. En ollut kuullut kirjasta aiemmin mitään, vaan valitsin sen mielenkiintoisen takakannen perusteella ja lahjaa antaessa totesin, että tahdon sen itsekin lukea myöhemmin. Kaveri ahmaisikin kirjan yhdessä päivässä ja toi sen mulle seuraavana päivänä kouluun lainaan! Luin kirjan muutamassa päivässä, jonka jälkeen koittivat ankeat joulun pyhät kirjastojen ja kirjakauppojen avautumista odotellessa.

Näistä kirjoista tuli siis saman tien yksiä mun suurimmista suosikeista, ja olen ne lukenut läpi muistaakseni kaksi tai kolme kertaa. Viime kerrasta on kuitenkin jo vuosia, joten saattaa olla pikkuhiljaa uusintakierroksen aika. Yliluonnollinen teinirakkaustarina muistutti varsinkin ensimmäisessä teoksessa hyvin suuresti Twilightia, ja naureskeltiinkin ystäväni kanssa monille samankaltaisille yksityiskohdille ja pienille juonenkäänteille. Nämä kirjat ovat upeita kuitenkin ihan itsessäänkin, ja Twilight-vertailusta onneksi pääsi nopeasti eroon lukemisen edetessä.

Agatha Christien koko tuotanto.

Siis tästä ei klassikot enää klassikommaksi muutu! Agatha Christieltä löytyy kymmeniä dekkareita ja novelleja lomalukemistoksi. Omat suosikkini ovat Eikä yksikään pelastunut ja Idän pikajunan arvoitus, lisäksi positiivisesti mieleen on jäänyt muun muassa Roger Ackroydin murha. Olen Agatha Christien kirjoja lukenut varmaan ainakin parisenkymmentä (varsinkin yläasteella näitä tuli kahlattua), ja vaikka osa saattaakin lähteä hieman hitaasti käyntiin, ei yhtäkään näistä voi erityisen huonoksi kirjaksi haukkua. Ja näissäkin parasta on se, ettei lukeminen ihan heti lopu kesken!

Lisävinkkinä myös Christien teoksiin pohjautuvien elokuvien faneille, Yle esittää joka sunnuntai Poirot-elokuvia televisiossa. Nämä ovat näköjään myös Areenassa jälkikäteen katsottavissa kuukauden ajan. Tällä hetkellä muun muassa juuri yllä mainittu Roger Acroydin murha on Areenassa vielä nähtävissä!

Stephen Kingin tuotanto.

Okei, tiedän että mun lista on täynnä itsestäänselviä vaihtoehtoja. Mutta niitäkään ei pidä unohtaa! Stephen King on mainio vaihtoehto jännitystä ja kauhua kaipaavalle. Itse olen toistaiseksi lukenut Carrien ja Uinu, uinu lemmikkini -klassikon. Ensimmäistä en pitänyt juuri pelottavana (luin kirjan lukiossa), jälkimmäisessä oli jo vähän enemmän actionia. Kumpikaan ei ole noussut lempikirjojeni kärkeen, mutta ehdottomasti aion Kingin tuotantoon tutustua tulevaisuudessa enemmänkin. Ehkä en kuitenkaan Piinaan, elokuvan olen nimittäin nähnyt melkein kolme kertaa ja se on jo enemmän kuin tarpeeksi!

Fifty Shades of Grey.

Kyllä, mä sisällytän 50 shadesit mun listaan! Bongasin ensimmäisen osan muutama vuosi sitten ilmaisten kirjojen hyllystä ja nappasin huvikseni mukaan. Aloin lukea näitä kirjoja uteliaisuuttani ja sen ilmiselvän syyn takia, mutta ihan tosissani ihastuin näihin kirjoihin, tarinaan ja kirjoitustyyliin.  Ensimmäinen kirja mulla alkoi kyllä jossain vaiheessa tympiä, mutta päädyin lukemaan tulevien kirjojen juonipaljastuksia Wikipediasta ja mun oli vaan pakko jatkaa lukemista! Suurimmaksi suosikikseni muodostui trilogian toinen osa Fifty Shades Darker. Ei ihan lastenkirjoja, mutta ehdottomasti lukemisen arvoisia.

Omaelämäkerrat ja tietokirjallisuus.

Elämäkertoja on tuntunut tipahtelevan viime vuosina taivaalta kuin sieniä sateella, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain kiinnostavaa. Kiinnostaisiko esimerkiksi Obamat, Nykänen, Haber tai Sussexin herttuapari? Vaiko kenties Mustajärvi, Holma, Tuisku tai Kauppi? Omat suosikkini vannoutuneena Nightwish-fanina puolestaan ovat molemmat Nightwish-kirjat sekä Marko Hietalan Ruostumaton, jonka luin toissa kesänä kahdessa päivässä.

Tietokirjallisuutta löytyy myös paljon elämäkertojen ulkopuoleltakin. Esimerkiksi sotaa, ihmisoikeuksia, tiedettä ja historiaa käsittelevät kirjat kiinnostavat monia kanssaeläjiämme. Kevyempää sisältöä kaipaavalle puolestaan löytyy käsityökirjoja, keittokirjoja, elämäntapaoppaita (ja kaikkia muita mahdollisia oppaita) ja luontoteoksia, faktapläjäyksiä unohtamatta! Muusikkoläheiselle puolestaan löytyy iso kasa nuottikirjoja. Tuoreimmat lisäykset omaan kirjahyllyyni ovat Nightwishin Endless Forms Most Beautiful sekä Apulannan Älä usko lauluihin - 40 suurinta hittiä. Seuraavaksi kiinnostelisi kenties Abba-taituri Benny Anderssonin nuottikirja.

Mun lista oli täynnä suosittuja klassikoita, nuortenfantasiaa ja kevyttä "hömppää", siis aivan loistavia kirjoja! Tiedän kuitenkin, että mun lukijoiden joukossa on paljon aktiivisempia lukijoita kuin minä. Heitä omat suosituksesi alas kommentteihin ja kasvatetaan tätä kirjalistaa entisestään! Ja seuraavaksi kannattaa suunnata mun Instagram-tilille (@sannalovesfood), siellä vinkkaan puolestani monista tileistä, joilta löytyy paljon lisää upeita lukuvinkkejä. Mä haastankin nyt teidät kaikki lukemaan ainakin yhden kirjan tänä jouluna, yritän itse pystyä samaan, haha. Ja hei, hyvää melkein itsenäisyyspäivää kaikki!

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)

tiistai 1. joulukuuta 2020

24 talvista puuhaa joulun odotukseen | Joulukalenterin aloitus

Hyvää joulukuun ensimmäistä kaikki ihanat! Tänään startataan Pannariblogin joulukalenteri eli Pannarikalenteri jo kuudetta vuotta putkeen. Tänä vuonna toteutan joulukalenterin samalla hyväksi todetulla tavalla kuin viime vuonnakin, eli blogin ja Instagramin yhteistyöllä. Joulukalenterin pääpaino on siis Instagramissa, ja sinne julkaisen sisältöä joka päivä aattoon asti. Osa luukuista ilmestyy myös blogissa, eli tulen joulukuun aikana myös tänne höpisemään kaikesta ihanasta ja jouluisasta. Luvassa on joulufiilistelyä, reelsejä, videoita, diy-juttuja, joululauluja, ruokaa ja paljon kaikkea ihanaa! Nyt on siis hyvä aika viimeistään laittaa Instagramissa seurantaan @sannalovesfood (eli minä), jotta pysyt varmasti kärryillä tän joulukuun kalenterimeiningeistä.

Sekä vuonna 2016 että 2017 aloitin joulukalenterin listaamalla 24 talvista ja jouluista puuhaideaa. Nuo molemmat postaukset olivat todella luettuja ja tykättyjä, ja myös yksiä omia suosikkejani! Marraskuun viimeisenä päivänä lähdin selailemaan noita vanhoja listauksia ja totesin, että tämähän on nyt kyllä pakko tehdä jälleen uudestaan. Molempia listoja en läpi lukenut enkä tarkkaan muista, mitä tuolloin listasin, joten tässä uudessa listassa saattaa olla jonkin verran päällekkäisyyksiä. Kannattaa kuitenkin nuo vanhatkin listat tsekata, ihan mahtavia puuhavinkkejä vaikka itse sanonkin! Vuoden 2016 puuhavinkit löydät täältä, vuoden 2017 listauksen puolestaan täältä.

Tässä siis 24 jouluista ja talvista puuhavinkkiä. Näistä riittää yksi jokaiselle joulun odotuksen päivälle, mutta toimivat mahtavasti myös iloisena joululomairtautumisena. Ja hei, jos joistain näistä innostut ja lähdet toteuttamaan, tule ihmeessä kertomaan mulle tunnelmia!

1. Ärsyttääkö, kun joulukalenterista saa avata vain yhden luukun päivässä? Pitäkää kaverin kanssa (vaikka virtuaalinen) joulukalenteritestauspäivä. Ostakaa monta joulukalenteria (mieluiten herkullisia sellaisia), avatkaa kaikki luukut ja antakaa jokaiselle kalenterille kouluarvosana. Paras kalenteri voittakoon!

2. Tee itse joulukuusen koriste. Tähän tulossa myöhemmin joulukalenterissa vinkkejä!

3. Tee itse joulukranssi oveen tai vaikka seinälle! Kaupoissa myydään hienoja tekohavuja, jotka sopivat mainiosti tähän tarkoitukseen. Hardcore jouluilija lähtee kuitenkin (mahdollisuuksien mukaan) lähimetsään etsimään oikeita havuja askarteluhetkeään varten.

4. Kokkaa jotain jouluisaa ensimmäistä kertaa. Nyt on aika ensimmäistä kertaa tehdä oma piparitaikina, keittää oma riisipuuro tai vaikka kehittää täysin uusi joulutorttumaku. Jos nämä kaikki ovat jo vanhaa tuttua kauraa, taivas on luonnollisesti rajana.

5. Kehitä täysin oma joulutanssikoreografiasi, kuvaa se ja jaa esimerkiksi Instagramissa tai Tiktokissa. Mä en itse siis käytä Tiktokia, mutta kai ymmärtääkseni tällainen sisältö sinne sopisi? #boomer

6. Ah, ihana itsenäisyyspäivä, vuoden virallinen Suomi-hypepäivä! Tee pitkä kävelylenkki ja laske kaikki matkalla näkemäsi Suomen liput tai kynttiläparit ikkunoissa. Illalla sopii herkutella mitä tahansa, jonka voi koristella Suomen lipuilla. Aiempina vuosina olen itse kokeillut niin juustokakkua kuin muffinsejakin, mitäköhän tänä vuonna keksisi. Juustolautanen, jossa juustot on Suomen lipun valkoista ja hillot ja hedelmät siniristi?

7. Piirrä itse värityskirja.

8. Suomalaisen musiikin päivä! Tähän päivään sopii mainiosti puuha, mitä harrastettiin iskän kanssa, kun olin pienempi. Laittakaa satunnainen Suomi-soittolista (tai radiokanava siihen aikaan, kun kukaan ei hölötä vaan tulee vain musiikkia, harrastaako radiot sitä enää?) pyörimään ja ottakaa kisa, kuka tunnistaa aina uuden biisin ensimmäisenä. Yksi piste oikeasta esittäjästä ja toinen biisin nimestä, nopein luonnollisesti voittaa. Halutessaan voi lisätä aikarajan, että jompikumpi tai molemmat pitää nimetä intron aikana ennen laulun alkua.

9. Ehkä yksi kotoisimmista talvipäivän puuhista on palapelien kasaaminen! Onko 1000 palaa jo liian kunnianhimoinen tavoite?

10. Lue kirja päivässä. Mä en ole tässä koskaan onnistunut ihan oikeiden romaanien kanssa, olen lukenut Viisasten kiven joskus vuorokauden sisään mutten koskaan koko kirjaa yhden päivän aikana. Tänä jouluna voisi yrittää! Tässä tietenkin kannattaa huomioida kirjan paksuus ja vaativuus, Sinuhe egyptiläinen tai Anna Karenina eivät välttämättä juuri tähän haasteeseen sovellu.

11. Siivoa, karsi ja järjestä kaapit. Tämä voi tuntua puuduttavalta urakalta, mutta mä ainakin todella innostun, kun vaan pääsen vauhtiin. Joululaulut vaan taustalle pyörimään ja päivä kuluu kuin vilauksessa!

12. Piirrä omakuva – niin realistinen tai karrikoitu kuin vain haluat!

13. Neulo villasukat, lapaset, pipo tai kaulaliina, ihan mikä vain tuntuu hyvältä. Lopputuloksen voi ottaa käyttöön omaksi iloksi, pistää pukinkonttiin tai unohtaa kaapin perälle, prosessi saattaa olla se hauskin osuus.

14. Ilahduta lähimmäisiäsi. Sano jotain kaunista ja mieltä lämmittävää, yllätä huomioivalla teolla tai tee spontaani palvelus. Tämän voi toteuttaa niin kasvotusten omalle perheenjäsenelle kuin vaikka somessa omalle suosikkivaikuttajallesi. Paras fiilis on tuoda hymy jonkun toisen kasvoille.

15. Kokeile valomaalausta. Tähän tarvitsee pimeän tilan, jonkun valonlähteen ja kameran, jonka suljinaikaa voi säätää. Mun yritykset eivät ole koskaan olleet erityisen menestyneitä, mutta sehän vaatii vaan lisää treeniä.

16. Kaupoissa on noin miljoonaa eri glögilajia eikä niistä oikeasti tiedä, mikä maistuu hyvältä ja mikä ei, joten itse ainakin päädyn yleensä ottamaan vain halvinta. Joulunodotukseen sopiikin mainiosti glögimakutesti! Ostoskori täyteen eri glögejä ja maistelemaan. Jos päädyt toteuttamaan tämän, kerrothan mullekin lopputuloksen! Ja siis, makutestejähän voi suorittaa oikeastaan ihan minkä tahansa herkun suhteen. Vain taivas on rajana!

17. Yksi mun lemppariasia on valokuvat, etenkin fyysiset sellaiset! Nyt onkin mainio hetki käydä läpi (todennäköisesti aika melkoisiksi paisuneet) valokuva-arkistot kännykän ja tietokoneen sopukoista, ehkä vähän karsia huonoja ja turhia otoksia, ja tilata ne kaikista parhaat ja muistorikkaimmat paperikuvina. Tähän saa kyllä aikaa kulumaan!

18. Leffamaraton. Miltä kuulostaa kuusi joululeffaa putkeen tai vaikka kaikki kahdeksan Potteria? Mukava pesä telkkarin eteen ja herkut kuntoon, ja ei kun tapittamaan!

19. Vietä koko päivä ulkona! Tai vähintään päivän valoisa osa. Laita lämpimät vaatteet päälle, pakkaa eväät mukaan ja lähde seikkailemaan luontoon tai vaikka luistelemaan. Miettikää, miten ihana onkaan mennä nukkumaan raikkaan talviulkoilupäivän jälkeen.

20. Tee koko perheestäsi ja lähipiiristäsi piparijoukko. Leivo ja koristele jokaista läheistäsi kuvastava pipari. Tähän voi käyttää niin ihmis-, sydän- kuin vaikka possumuottejakin! Ja tietenkin lopputuloksista voi lähettää kuvat asianomaisille ja saada hyvät naurut yhdessä.

21. Lähetä joulukortit läheisille. Tänä vuonna moni joutuu viettämään joulua erossa rakkaista ihmisistä. Joulukortti on kuitenkin ihan mahtava tapa muistaa jokaista rakasta ihmistä, oli se sitten itse tehty tai kaupasta ostettu. Jos lähetät kortteja postissa, muista lähettää ne hyvissä ajoin! Postin sivuilta pääset helposti tarkistamaan, milloin kortin tulee olla tiputettuna laatikkoon, jotta se (todennäköisesti) ehtii ajoissa perille.

22. Vietä koko päivä yökkäreissä. Miettikää, miten paljon aikaa säästyy kaikkeen muuhun loikoiluun ja laiskotteluun, kun ei tarvitse edes vaatteita vaihtaa!

23. Etkö pääse näkemään läheistäsi tänä jouluna tautitilanteen vuoksi, mutta hän asuu kuitenkin lähistöllä? Käy jättämässä joululahja oven taakse tai postilaatikkoon. 

24. Katso kaikki joulun klassikot televisiosta putkeen! Kuuma linja, molemmat Lumiukot, Joulupukki ja noitarumpu (tätä meillä odotetaan oikein erityisen innoissaan!) ja ehkä se joulurauhan julistuskin. Illalla voi syventyä lohi- tai kinkkuleivän ja joulutorttujen kanssa katsomaan jotain tosi iloista hömppäelokuvaa.

Mitä sä haluat nähdä Pannarikalenterissa tänä vuonna? Jätä kommentti alas, ja muista laittaa Instagram seurantaan, ettet missaa yhtään luukkua. Hyvää joulukuuta kaikki ♥️

Liity lukijaksi tästä!
Seuraa Facebookissa, Instagramissa (sannalovesfood), vlogi-YouTubessamusa-YouTubessa ja Snapchatissa (sannapannari)